torsdag 27 oktober 2011

Anslutningen till vår nuvarande tomt

Längs vår tomtgräns mot det nya området sitter en mycket gammal syrénhäck. Nedanför den är en slänt och ett ganska djupt dike innan gärdet börjar. Vi har funderat åtskilligt var den nya entrén till kryddgården ska vara. Slutligen har vi landat i att ta bort en del av syrénhäcken. Om vi gjort rätt? Hm......det återstår att se.

Här är nu häcken borta och riset bränt. Liiiite saknar jag nog häcken och syrenerna till våren. OCH nu är det raka spåret in i trädgården för våra kära rådjur!!

onsdag 12 oktober 2011

Skiss nr 1

Som jag sagt tidigare så bestämde vi oss ganska raskt för att vi ville ha en cirkelformad kryddgård. Dels för att en cirkelform är vacker och dels för att vi aldrig sett en rund kryddgård! Vi har börjat att skissa på innehållet. Vi tänker 1,5 meter breda gräsgångar, eventuellt insådda med kamomill så att det luktar gott när man går där. Själva rabatterna tänker vi oss ~2 meter breda utom den första som blir något smalare.



Runt om hela kryddgården tänker vi oss ~1 meter bred rabatt med lavendel! Jag har en sort i trädgården som är tuff och klarar vår zon 4-5 väldigt bra. Den håller vi på att sticka för fullt nu! Å vad jag längtar till våren när vi börjar plantera!

tisdag 11 oktober 2011

Studiebesök 2 på Österlen

Varje gång vi besöker Österlen så bara måste vi fara till Åbergs i Öja utanför Ystad. Första gången jag var där så blev jag helt hysterisk! Man kan säga att prisläget på plantor, här hos oss i Bergslagen och nere på Österlen, skiljer sig markant. Det är lätt att tappa kontrollen. Nu var det inte Åbergs jag tänkte skriva om utan ett kryddställe vi hittade på vägen tillbaka till Simrishamn.

Man hade en liten demonstrationskryddgård, men annars är man återförsäljare av både plantor och produker av kryddor.

Härifrån kommer vi med all säkerhet att köpa plantor som vi säljer. Visst är Österlen bara för underbart?!

måndag 10 oktober 2011

Studiebesök 1 på Österlen


Helgen i månadsskiftet september/oktober gjorde vi vår årliga planeringsresa till Österlen/Simrishamn. Vi tycker det är en oerhört inspirerande område att besöka. Den här gången hade vi, förutom planering, fokus på äpplen och kryddor. Mitt inne i centrala Simrishamn ligger en helt underbar plantskola med inriktning kryddor. Ägarna heter Malin och Karin och namnet på företaget blev Makalösa Trädgårdar.
http://www.makalosatradgardar.se/kontakt.html
Här inköptes ett par backar med kryddväxter och vi kommer säkert att göra besök till våren igen för mer inköp. För er som bor nära kan man bara rekommendera detta smultronställe!

fredag 7 oktober 2011

Hässjestolpar runtom


Så har vi räknat och klurat och tänker att det kan bli lagom med hässjestolpar var själtte meter. Det blir ~188/6 =32 störar. Även om vi snart har tömt bygden runtom på hässjestörar till våra rosor, så finns det fortfarande att hämta. Hässjestörar är en stor tillgång i trädgården. Så måste vi tänka ut hur vi ska arrangera ingången eftersom vi tänker ta entré till den här delen av trädgården. Här går gubben och mäger ut var sjätte meter och sätter någon markering. Vi får se om vi hinner få ner några stolpar alls i höst, det har ju lovats bistert väder den närmaste tiden.

torsdag 6 oktober 2011

Hm...... det där med att beräkna omkrets och yta


Vi var nere på ängen och funderade många gånger på hur stor man kunde tänka sig kryddgården. Att vi ville ha den rund var vi helt överens om. Till slut bestämde vi oss för att den skulle ha en diameter på 60 m. Vi satte en pinne i den blivande mitten med ett 30 meter långt snöre i. Jag gick först med snöret och gubben körde gräsklipparen efter. Vi var också överens om att vi ville ha humlestörar runt, men hur många och hur tätt så vi inte tar bort utsikten? Vi tänker vidare på det.....Vi blev faktiskt tvugna att googla på hur man räknar på yta och omkrets på en cirkel. Sorgligt men sant!

Omkretsen för en cirkel är: π gånger diametern, och för oss blir det 188, 4 meter och arealen är π gånger radien upphöjt till 2.......vilket för oss blir 2826 m². Man kan inte annat än beundra våra förfäder som knäckte de här nötterna! Suck.

Hurra, vi är på gång!


Vi har länge önskat att få köpa ängen nedanför vårt hus. Från början ville vi ha den bara för att vi var rädda att den skulle bli bebyggd. Det är kommunen som äger den idag. Tidigare hörde den till en jordbrukfastighet nedanför oss, som kommunen tvångsinlöste på 60-talet, och före det till vår egen fastighet. När vår egen besöksträdgård började bli fylld av rosor, dammar och mängder av perenner och träd, så började vi längta efter att bygga en kryddgård och en äppellund. Vi la in en ansökan om köp till kommunen och nu har både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige sagt ja. Den del vi får köpa är på dryga 14 000 m².

Så här ser den ut. Redan samma dag som kommunen sa ja, så började gubben klippa fram formen på den blivande kryddgården. Jag tänker följa utveckligen av den med den här bloggen. Hoppas ni vill följa med på resan!