lördag 11 januari 2014

F-ringen

Som jag redan beskrivit så har ringarna bokstäver: Fågel=A, Vinbärsträd=B, Provodlingsrosor=C-E. Efter våra studie/inspirationsresor var det i somras dags att ta itu med den "riktiga" kryddgården. Det hade kommit många trevliga myntor med från Kryddgården i Mon, som vi har sticklingsförökat så att varje sort ska räcka till ~1 m2. Alla rabatter i hela kryddgården ska omges av häckar av olika slag, utom myntorna som ska ha rotspärr.
Vi lärde oss av Lisbeth att myntor inte har något djupt rotsystem, så spärren behöver inte vara djupare än ~ 2 dm. Det blev ett månadslångt slit för ett par av mina "jordgubbar".
8 av rabatterna innehåller, eller ska innehålla, stora krukor med "italienska" kryddor. I nuläget har jag två krukor med citronverbena och två krukor med lager. På önskelistan står citron och oliv. Lagern är på vinterförvaring på andra året ute i Roserian och citronverbenan med rosensticklingarna i gamla kökskällaren under huset - får se hur det går! Nu började det bli långt att gå mellan alla ringar och rabatter, så det blev dags att tänka sittplatser i F-ringen. En av mina gubbar byggde raskt - ibland undrar jag om de bor i mitt huvud på nätterna, de vet precis hur jag tänker!!!!- 4 sittplatser med armeringsnät som bågar. I somras hade jag rosenbönor i bågarna, men jag tror det blir hjälmbönor i år.
Vid sittplatserna finns inga myntor. Häckarna är av vita smultron med antingen stockrosor eller malvor innanför. Allt egetodlat så klart! Fortsättning följer.......

1 kommentar:

  1. Christina i Taxinge11 januari 2014 03:14

    Vilka härliga jordgubbar!:-)))
    Och sån fantastiskt härlig planering av alltihop!

    SvaraRadera